ŠKOLA TEKVONDOA I TEKVONDO SPORTA
TEKVONDO KLUB POBEDNIK
Siniše Nikolajevića 13a, 11030 Beograd, Republika Srbija
+381 64 250 16 17+381 11 40 80 160

OBRAĆANjE PREDSEDNIKA KLUBA
(05.07.2020)

Poštovani članovi,

Ubrzavanje pandemije, pogoršavanje situacije sa epidemijom kao i uvođenje vanrednog stanja na teritoriji grada Beograda nas primorava da se drugačije organizujemo dok sve ovo ne prođe i ne vratimo se na redovno stanje. Moj zadatak je da sada obezbedim što bolje uslove za neometano bavljenje tekvondo sportom na rekreativnom nivou a pri tome da rizik od infekcije od korona virusa svedem na najmanju moguću meru uz poštovanje svih mera Vlade Republike Srbije i naredbi koje dolaze od Ministarstva omladine i sporta.

Sreća u nesreći te naš klub ima dosta prostora i odličan komfor. Klub radi na 463 m2 (aerobna sala 228 m2, čekaonica sa prijemnim odeljenjem 116 m2, zajedno obe svačionice 56 m2, kancelarija od 20 m2 i bašta od 43 m2) prostora bez centralne klime sve sa prirodnom ventilacijom vazduha. Aerobna sala ima kapacitet vazduha od 1.037,4 m3 i trenutno je najbolja sala za bavljenje tekvondo sportom u zemlji. Ova aerobna sala po profesionalnim standardima za ovaj sport ima kapacitet od 57 vežbača do 10 godina, 38 vežbača od 10 do 15 godina i 28 vežbača starijih od 15 godina po jednom terminu. Dok traje ova situacija klub neće raditi na profesionalnom režimu te su ovi kapaciteti još veći. Ali uzećemo u obzir parametre kao da su svi članovi takmičari, da rade pod punom zaštitnom opremom kao i da se spremaju za najveća takmičenja.

Šta hoću da kažem a da ne ispadne reklama?! Rizik od aerosolnog zagađenja i prenošenja u klubu praktično ne postoji. Ono čega treba da se plašimo jeste kapljično prenošenje usled razgovora na distanci manjoj od 1,5 m ili usled kijanja do 6 m.

Zato sam doneo 6 bitnih pravila:

1. Da se u zatvorenom prostoru kluba (osim aerobne sale jer nije moguće pod opterećenjem disati sa maskom) OBAVEZNO nose zaštitne maske, obavezna distanca od 2 m kao i zabranjeno rukovanje, grljenje i dodirivanje koje će sprečiti potencijalno kapljično prenošenje infekcije. Maske mogu da budu hiruške, epidemiološke ili platnene. Ovo pravilo važi za sve (trenera, asistenta, momka za pultom, sve članove, roditelje i staratelje članova, malu decu i svakog ko bude hteo da uđe u zatvoreni prostor bez izuzetka).

2. Razbijanje grupa na manje grupe. Formiraćemo dve nove grupe Zmajevi II i Mlađa grupa II proporcionalno po polovima. Popunjenost svih grupa neće prelaziti 60 % od standarda koje sam naveo u gornjem delu teksta dok po trenutnim podacima neće biti više od 40% popunjenosti aerobne sale. Mnogi članovi su započeli odmor te za razbijanje ostalih grupa nema potrebe.

3. Ulazak i izlazak iz aerobne sale će teći tako što će članovi koji su u sali sačekati da članovi iz svlačionica uđu u salu. Nakon pražnjenja svlačionica članovi koji su završili sa treningom moraće pri ulasku u svlačionicu da brzo stave maske na lice i da nastave sa preobukom i bez velikog zadržavanja da napuste zatvoren prostor u klubu. Članovi koji su ušli u salu moraće pre ulaska da masku odlože u kesicu i stave u svoju sportsku torbu.

4. Program treninga prilagoditi da nema suvišnog kontakta između vežbača i partnera tokom treninga.

5. Ukinućemo jedan trening u zatvorenom a mogućnost trećeg treninga će biti organizovan u prirodi u Košutnjaku i za njega je potrebna prijava. Više na stranicama TRENINZI U PRIRODI i RASPORED TRENINGA

6. Pojačana higijena prostorija kao i dezinfikovanje površina koje se dodiruju rukama i kompletnog poda.

Prognoze nisu dobre jer će ovo stanje trajati najmanje još celu godinu. Moramo naučiti da sa što manje straha i velikim oprezom živimo sa korona virusom a do tada je bitno da deci omogućimo kvalitetan sport sa što manje rizika i da ih zaštitimo i od drugih bolesti koje se javljaju usled smanjene fizičke aktivnosti. Iz ovoga izaći ćemo još jači i naučiti nešto više. Što se mene tiče sigurno ću neke od mera zadržati i nakon prolaska ove epidemije.

Glavu gore! Preguraćemo mi ovo 😀

Sportski pozdrav!

Danilo Čolović
Predsednik kluba